Ima jedna torta za koju su mnogi u istočnoj Evropi krajnje sumnjičavi, mada je izuzetno voljena u Americi. Uopšte nema ukus po mrkvi i mada se mnogi zavaravaju da je mrkva zdrava, kada je ispečete u rerni, ona izgubi sve vitamine u svom sastavu. Međutim, u ovoj verziji recepta koristi se mnogo manje brašna nego inače, a čak smo polovicu brašna zamijenili mljevenim bademima ili orasima. Ova torta će ostati sočna zahvaljujući masnim orašastim plodovima i visokom sadržaju mrkve – sve dok je ne pojedete. U ovom receptu se koristi glazura od krem sira, ali ponekad je dovoljna i ona sa šećerom. Odat ćemo vam tajnu – ova torta je gotova za tren oka... Jedan savjet prije početka: preporučujemo vam da sve sastojke pripremite unaprijed. Ne morate koristiti mnogo malih posuda, pa je miješanje sastojaka samim tim mnogo jednostavnije. Suđe uvijek možete oprati dok se torta peče!
Sastojci:
- 300 g mrkve
- 100 g grožđica
- 200 g šećera od šećerne trske
- 125 g mljevenih badema (ili oraha)
- 125 g integralnog brašna
- 1 kašikica praška za pecivo
- 1 kašikica sode bikarbone
- 1 kašikica mljevenog cimeta
- 1 kašikica mljevenog đumbira
- prstohvat soli
- 4 cijela jaja
- 20 ml ulja
- 250 g krem sira
- 3 kašike šećera u prahu
- 100 ml nemasne pavlake
Oljuštite i narendajte mrkvu, operite i iscijedite suho grožđe. U velikoj posudi izmiješajte suhe sastojke, pa dodajte jedno po jedno jaje. Na kraju dodajte ulje i umutite u laganu smjesu. Postepeno dodajte mrkvu, a potom i grožđice. Pecite u tepsiji promjera 25 cm (ili u pravougaonoj tepsiji). Pecite u rerni zagrijanoj na 180°C otprilike 45–50 minuta. Ostavite da se ohladi dok pravite glazuru. Izmiješajte krem sir sa malo šećera u prahu, ekstrakta vanilije i mlijeka ili pavlake dok smjesa ne postane lagana, pa polovinom premažite tortu. Ostatak ostavite u frižideru, pa premažite po torti kada se stegne. Ukrasite viljuškom i slobodno dodajte cimet, šećerne mrvice, polovice oraha ili ukras za tortu u obliku mrkve.
Izvor:
Anyakanyar (www.anyakanyar.hu)
Povezani recepti:
ASPIRIN protect 100 mg gastrorezistentne tablete se preporučuju za smanjenje rizika od prvog srčanog udara kod osoba sa kardiovaskularnim faktorima rizika (kao što su šećerna bolest, hiperlipidemija , povišeni krvni pritisak, gojaznost , pušenje, starost).
Lijek se izdaje bez recepta i sadrži acetilsalicilnu kiselinu.
Bayer d.o.o. Sarajevo; Trg solidarnosti 2A, 71000 Sarajevo; Bosna i Hercegovina
Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.